Industrieel wonen in een rijtjeshuis

De industriële woonstijl heeft al een hele tijd geleden intrede gedaan in de interieurwereld. Een prachtige stijl, waarbij nu eens niet alles, superstrak en uit het zicht afgewerkt hoeft te zijn. Alles mag gezien worden en je interieur mag zelfs beschadigd en doorleefd zijn. Sterker nog…hoe doorleefder, hoe beter. Ik persoonlijk vind deze stijl één van de mooiste die er is. Er zit ontzettend veel karakter in deze interieurs, wat ik vaak mis in de strakke, moderne, hoogglans aangeklede woningen. Deze voelen vaak wat onpersoonlijker aan. Ieder zijn voorkeur…

Industrieel…waar denken we dan aan? Aan hout en steen, metaal en glas, beton en oude materialen. Gebruikte gereedschappen, ijzeren bakken en rekken , grote lampen en metalen buizen. Je kunt het zo gek niet bedenken, bijna alles is bruikbaar. Maar hoe gebruik ik dit alles?

We kennen allemaal de oude fabriekspanden van voorheen. Met de bakstenen muren en hoge ramen, betonnen vloeren en mega hoge plafonds. Er zijn een aantal van deze panden verkocht, om er vervolgens woonruimte van te maken. Het is logisch dat dit de perfekte basis is voor een industrieel interieur. Maar eerlijk is eerlijk…we zijn niet allemaal gezegend met een prachtig fabriekspand. De meeste van ons wonen in een woonwijk in een rijtjeshuis of een tweekapper etc… Dus wat nu ?

Kan ik in een rijtjeshuis een industrieel interieur creëren ? Jazeker kan dat. Sterker nog, je kunt hier kiezen voor een volledig industrieel plaatje ,maar wanneer je dàt te heftig vind kun je het ook afgezwakt toepassen. Dat is in een fabriekspand wellicht wat moeilijker. Het heeft dan ook zijn voordelen dat het wat eenvoudiger te combineren is met andere woonstijlen. Hoe pak je het aan ? Ik geef een paar handvaten om een eindje op weg te kunnen komen.

In een industrieel interieur zijn materiaal en kleurkeuze van het allergrootste belang. Een kunstof bloempot bijvoorbeeld, zal in deze sfeer nooit tot de gewenste resultaten leiden. Maak gebruik van echte stenen en metalen . Ook de doorleefde houtsoorten mogen niet ontbreken. Een bakstenen of betonlook wand is een goede start. Dit kan met echte stenen en betonstuc gedaan worden, maar ook wandpanelen en betonverf behoren tot de mogelijkheden. De vloer kan in een betonlook worden gemaakt, of je kiest voor houten planken, liefst in een oude look. Je hebt dan een stevige basis gemaakt. Kies voor oud houten tafels en kasten of voor meubels met metaal gecombineerd. Meubels zijn vaak “open”. Ik bedoel daarmee dat je er vaak onderdoor kunt kijken. Verder maak je in de aankleding met accessoires veelvuldig gebruik van betonnen potten, ruwe materialen, zinken dienbladen, houten fruitkistjes en niet te vergeten oude gebruikte werktuigen. Dat kan bijvoorbeeld een echte schoenleest zijn, of een oude gereedschapskist.

De kleuren die gebruikt worden zijn voornamelijk wit, grijs en zwart. Voor een contrastkleur is een legergroene tint prachtig in een industrieel interieur. Denk bijvoorbeeld aan de oude legerkisten. Combineer dit met een mooie legergroene wand in je woonkamer. Voor kozijnen is een donkergrijze tint een goede keuze, maar wanneer je dat te heftig vind, kan een lichtere tint ook prima volstaan. Hoe het hierbij wel bij de grijze of witte varianten.

Op deze manier is het dus mogelijk om van je rijtjeshuis een soort van mini fabriekspandje te maken, met een enorme dosis karakter en persoonlijkheid. Het leuke hiervan is natuurlijk ook dat het allemaal niet nieuw en strak hoeft te zijn. Ga naar de kringloop of naar een werkplaats en je vind van alles om te gebruiken. Alles wat daar staat aan spullen heeft een verleden…een verhaal. Dat maakt voor mij de industriële woonstijl tot de mooiste stijl die er bestaat !

Liefs José

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s