Kleur in huis…

Vandaag ga ik het hebben over kleur in je huis. Eén van de moeilijkste onderdelen van een interieur. Wanneer heb ik de goede kleur. Staat dit bij de meubels. Past de kleur binnen de woonstijl. Voel ik me prettig bij de kleur. Houd ik van donker of juist van licht. Felle kleuren of aardetinten. Veel kleur of juist weinig kleur. Allemaal vragen die belangrijk zijn bij het maken van een kleurkeuze. Een kleur kiezen is namelik niet alleen afhankelijk van je vloer of je meubels , maar zeker ook van je persoonlijkheid en het soort leven dat je leidt. Ik zal daar zometeen verder op in gaan. Maar voor dat ik dat doe , wil ik wel even zeggen dat er geen goed of slecht is, zolang je maar dicht bij jezelf blijft met het maken van een keuze.

Goed, dat gezegd hebbende, wil ik nu verder gaan op de invloed van kleur. Zoals ik hierboven al aangaf heeft kleur verschillende functies. Kleuren zijn mooi. Ze kunnen je vrolijk maken of juist somber. Bepaalde kleuren associeren we met bepaalde jaargetijden of feestdagen, en andere kleuren doen ons misschien denken aan een donkere periode. Dit gegeven is voor ieder mens anders en daar is geen vaste lijn voor. Vergelijk het maar een beetje met het gevoel dat je krijgt wanneer je een bepaald lied hoort. Belangrijk is dus dat je voor jezelf in kaart krijgt wat je wilt bereiken met kleur, dan kun je van daaruit verder gaan. Heb je buitenshuis een chaotisch leven ? Dan is het wellicht prettig om in je leefruimte een rustig kleurenpalet te kiezen. Ben je gevoelig voor de somberheid van de grijze wintertijd, dan is het kille grijs/zwart/wit palet wellicht geen goede keus. Zo heeft elke kleur een zekere invloed op ons en dat is zeker iets om bij stil te staan bij het maken van een keuze.

Buiten het kleurgevoel heb je natuurlijk ook nog te maken met het praktische stukje van een kleur. Wil je de ruimte groter of kleiner laten lijken , of juist hoger of lager. Welke kleur past bij de meubels en de vloer. Meerdere kleuren of maar een enkele kleur. Kortom, een heleboel vragen waarop je jezelf antwoord moet geven om tot een goede keus te komen. En dat is zeker niet eenvoudig ! Vaak moet je kleuren ook zien in combinatie met andere objekten. Je ziet dan vaak ook dat je dan tot nieuwe inzichten komt. Soms komen er kleuren voor de dag , die je zelf nooit bedacht zou hebben. Dàt is de invloed van kleur ! Ook heb je te maken met je woonstijl. Elke stijl heeft haar eigen kleurenpalet in bijpassende sfeer. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je daar niet vanaf mag wijken , maar dat zal zeker invloed hebben op de uitstraling van je gekozen woonstijl. Je kunt je voorstellen dat wanneer je een industrieel interieur gaat kleuren met bijvoorbeeld een roze tint, dat dat enige afbreuk doet aan je gewenste industriele uitstraling.

Kortom…kleur is één, zo niet dé belangrijkste faktor van je interieur. Een kleur kan het totaalplaatje màken of breken. Het is dan ook zeer de moeite waard om je daarin te verdiepen ,of om hulp te zoeken bij het maken van de juiste keuze. Wanneer je eenmaal een goede keuze hebt gemaakt, kan ik je vertellen dat je er ook echt heel erg blij van wordt. En uiteindelijk is dat toch hetgeen waar we allemaal naartoe willen. Thuiskomen na een drukke werkdag , in een huis waar je rust vind , en die een glimlach op je gezicht tovert…

Liefs José

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s