Klassiek inrichten in de moderne tijd…

In deze blog ga ik je meer vertellen over de klassieke inrichting en hoe deze toe te passen zonder dat het ouderwets gaat ogen. Dit vraagt wel enige voorbereiding , omdat een klassieke stijl nu eenmaal gauw de neiging daartoe heeft. Het zit hem met name in het kleurgebruik en de combinatie met een andere stijl , dat ervoor kan zorgen dat het oubollige karakter plaatsmaakt voor een klassiek , romantisch beeld.

Bij klassiek denken we al gauw aan veel meubels met krullen , donkere kleuren en volle ruimtes. Vroeger was dit ook zeker zo omdat de klassieke stijl je rijkdom weergaf. Mensen met een inrichting als deze hadden vaak veel geld en status. Denk hierbij aan burgemeesters , artsen en notarissen. Klassiek stond voor weelde en luxe , en dat moest ook naar buiten toe worden uitgedragen. In deze tijd is dat natuurlijk allang niet meer zo, of in elk geval in mindere mate.

Wat nog wel zo is, is dat in deze stijl het luxe gevoel nog steeds benadrukt wordt. Er wordt gebruik gemaakt van rijke stoffen en texturen. Veel vormen en decoratie met een luxe uitstraling. Wanneer je deze op een verkeerde manier toepast kan het al snel een rommelig effekt geven. Hoe kun je dan een rustig klassiek interieur creëren , vraag je je misschien af. Nu, dat ga ik je laten zien aan de hand van een paar voorbeelden.

Zoals je op deze foto kunt zien is er hier een combi gemaakt. Een klassiek geheel , gegoten in een landelijk jasje. Met name de kleurstellingen zorgen voor het landelijke sfeertje. Door de klassieke meubels en decoratie hierop af te stemmen krijg je een prachtige combinatie waarbij je meteen het ouderwetse uitsluit. Het gebruik van natuurlijke en hedendaagse tinten zorgt ervoor dat de inrichting van deze tijd blijft. Het gebruik van de mooie en luxe stoffen en meubilair zorgt voor een perfekt klassiek beeld.

Op deze foto heb ik een eenvoudiger voorbeeld. Het meubelbed dat gebruikt is, in combinatie met de schemerlamp zijn ultieme voorbeelden van de klassieke stijl. Ook hier is er een moderne invloed aan gegeven , maar dan in de vorm van enkel kleurgebruik. Door het meubilair een witte tint te geven en te combineren met een aardetint op de wand wordt het geheel direkt een stuk luchtiger. De moderne , sjieke lampenkap maakt het plaatje compleet. Heel eenvoudig met een vleugje klasse.

Op deze foto is duidelijk de modern klassieke stijl te onderscheiden. Zeer modern kleurgebruik met klassiek meubilair uit het huidige tijdperk. Gecombineerd met moderne verlichting die wel aansluit bij het wat killere kleurenpalet. Het gebruik van modern klassieke decoratie maakt het tot een prachtig geheel. Wanneer je op deze manier twee stijlen weet te verbinden, kun je met recht spreken van een trendy klassieke stijl. Het neutrale kleurenpalet blijft hierbij uitstekend bewaard, wat heel erg belangrijk is om rust te creëren.

Hierboven tot slot , zie je een klassieke uitstraling in de vorm van de stoffering. Het gebruik van de glanzende stof op de kussentjes en de manier van ophangen van het gordijn zijn hier de belangrijkste onderdelen. Een minimale klassieke toevoeging die toch zijn weg weet te vinden in dit met modern gecombineerde plaatje. Ook hier is het kleurgebruik natuurlijk en rustig. Dit is zeer bepalend voor de uitstraling van een interieur. Zeker wanneer je met veel texturen , motiefjes en rijke stoffen werkt vraagt de omgeving om neutraliteit. Tenminste wanneer je druk en ouderwets wilt vermijden. Ook hier dus weer een mooi klassiek plaatje , uitgevoerd naar de huidige tijd.

Zo zie je maar weer dat klassiek lang niet altijd oubollig hoeft te zijn. Het gevoel van luxe en weelde blijft in de huidige klassieke interieurs wel overeind staan. Dat komt voornamelijk door de weelderige vormen en strukturen in deze stijl.

Ik hoop dat ik je met deze blog weer een stapje op weg heb kunnen helpen om te zien dat het klassiek van nu heel erg mooi kan zijn….

Liefs José

Bron foto’s: pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s