Behang schilderen…Kan dat ?

Ken je dat gevoel ? Jaren geleden heb je je huiskamer of slaapkamer laten behangen. Dat behang was destijds hip, maar je bent er inmiddels wel op uitgekeken. Je wilt dolgraag wat anders maar ziet als een berg op tegen behang steken en opnieuw behangen. Of je hebt het geld er niet voor , of ervoor over, om alle wanden opnieuw te maken. Veel mensen haken bij de gedachte alleen, al weer af. Maar er zijn zeker ook veel mensen die toch aan de slag gaan. Waarmee ? Met behang schilderen dus. En ja…dat kan. Dat gaat heel goed zelfs. In het low budget stylen is dit een veel gezien fenomeen om eens een ander kleurtje aan je interieur te geven. Echter , er zitten wel een paar haken en ogen aan waarmee je zeker rekening dient te houden. Hieronder vertel ik wat deze haken en ogen zijn en hoe je het beste te werk kunt gaan.

ALLEREERST HET SOORT BEHANG

Je zult eerst moeten beoordelen of je behang geschikt is om te schilderen. Het hoeft echt niet perse glasweefselbehang te zijn, maar een dikkere kwaliteit moet papierbehang wel hebben. Een mooi stevig behang van papier is al prima. Je hebt ook van dat hele dunne papier, maar daar zou ik me niet aan wagen. Eerlijk is eerlijk. Maar verreweg de meeste behangetjes zijn van het wat dikkere papier gemaakt en geschikt om te schilderen door de doe het zelver.

STAP TWEE IS HET CONTROLEREN VAN HET BEHANG EN OPLOSSEN VAN ONEFFENHEDEN

Daar bedoel ik mee dat je alle wanden na zult moeten kijken of er lucht zit op plaatsen, of dat er stukken of stukjes behang los zitten. Dit is namelijk niet gewenst wanneer je gaat schilderen. Wanneer je deze oneffenheden hebt gevonden kun je proberen deze op te lossen. Wat je daarbij kunt gebruiken is een naald, een theedoek, een strijkbout en een beetje lijm.

Wanneer je een luchtbobbeltje ontdekt, prik je daar met een naald een gaatje in. Op deze manier kan de lucht ontsnappen. Doordat de behanglijm in de loop der jaren is uitgedroogd op deze luchtplek , plakt deze hier niet meer. Dit is op te lossen met een strijkbout. Jawel je leest het goed…een strijkbout ! Zet de strijkbout op heet , leg de theedoek op de losse plek waarin je zojuist een gaatje hebt geprikt, en zet daar je strijkbout op…… De oude lijm zal weer enigzins zacht en kleverig worden. Meestal net genoeg om de luchtbobbel weer tegen de wand te plakken. Losse stukken aan naden en randen kun je behandelen met wat lijm en op dezelfde manier vastplakken aan de wand.

Voilá…stap twee is klaar ! Snel naar stap drie , want je wilt natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag !

ZOEK EEN LEUK KLEURTJE UIT, EN EEN GOEDE MUURVERF

Stap drie spreekt voor zich natuurlijk. Je wilt graag iets anders voor een redelijke prijs. Ga daarom naar een verfwinkel of iemand die je kan adviseren en kies een mooie kleur uit die past bij jou, en die mooi aansluit op je meubels en woonstijl. Vaak heb je zelf al veel ideetjes opgedaan en soms heb je een beetje hulp nodig hierbij. Er zijn hierin mogelijkheden genoeg , als je het even niet weet.

Wanneer je de kleur bepaald hebt zul je op zoek moeten gaan naar een goede muurverf. Waarom zeg ik een goede muurverf ? Omdat je papier gaat verven. Heb je muurverf van een wat mindere kwaliteit, dan is deze vaak te dun. Het gevolg is dan dat je behang te nat wordt. En dat is zeker niet wenselijk. Een goede muurverf is vaak wat steviger, en buiten dat het ook veel prettiger schildert, is het natuurlijk ook beter voor je behang.

Twijfel je of je behang geschikt is ? Probeer dan bij iemand een kladje verf te krijgen en schilder een stukje achter een kast , of op een onbelangrijk plekje. Het behang zal in eerste instantie oprimpelen. Wanneer dit rimpelen of bobbelen bij droging wegtrekt , is je behang geschikt om te schilderen. Dat kun je vrij snel en eenvoudig merken. Ga pas verf kopen wanneer je dit weet.

DE LAATSTE STAP…BEGIN MET SCHILDEREN

Tevens de leukste stap. Het opknappen van je huis. Leuk kleurtje uitgezocht, je behang gecontroleerd en gerepareerd. Op naar een nieuwe look. Zit er structuur in je behang, dan zul je dit wel blijven zien. De vorm althans. Maar dat hoort natuurlijk ook wel een beetje bij het low budget stylen. Wil je dat niet, dan zul je al het behang moeten verwijderen.

Vaak is een ander kleurtje al een hele verademing. En dat is alleen al superleuk om te doen. De kans is alleen wel groot dat je het zelf moet schilderen, omdat veel schilders niet over behang willen schilderen. Begrijpelijk…omdat wanneer niet alle voorbereiding goed is gedaan, het kan tegenvallen. Het wordt dus echt een projekt van jezelf. Maar dat maakt het extra leuk en goedkoop natuurlijk. Als je de schilderklus afgemaakt hebt , en het resultaat kunt bewonderen , zul je zeker trots zijn op jezelf.

Behang schilderen. Ik heb het al ontelbare keren gedaan, en altijd met goede afloop, en een resultaat naar volle tevredenheid. Op deze manier kun je in ieder geval nog even door sparen voor stucwerk op je wanden. Een andere look voor weinig werk en een klein budget. Een fijn gevoel dat er voorlopig weer een frisse wind door je huis waait…

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen, neem dan gerust contact op.

Liefs Jose

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s